Att musta äpplen

Från den efterforskning som vi gjorde kom vi fram till att de bästa resultaten kom fram genom att man väljer en bra mix av äpplen, dessa skall vara en mix av söta, syrliga och bittra äpplen.

När vi fått vår utrustning började den verkliga utmaningen då vi provade oss fram med de olika maskinerna. Vad vi snabbt märkte var att tiden från att vi krossar frukten till att den pressas påverkar sötman, samma gäller med hur mycket must som erhålls från varje kilo äpplen.

Äppelmust kallas resultatet av äpplen som ger upp till 650 liter must per ton frukt, därefter kallas det pressmust. Skillnaden kan lätt kännas genom att man får en beska av drycken som ofta kan upplevas när producenten vill ha så mycket dryck som möjligt från frukten.

Äpplen kan pressas så att man får upp till 900 liter pressmust per ton frukt.

Med denna kunskap har vi valt att vår must max producerar mellan 500-600 liter per ton frukt, det gör att vi får en ren njutning av
musten samt att vi har en doft och smak som får en att tänka på när man tar ett bett av ett moget äpple.

Efter att musten pressats pastöriseras den för att hållbarheten skall bli den bästa möjliga, därmed inga tillsatser av konserveringsmedel, socker eller vatten.

När flaskorna blivit ordentligt fyllda sätts kapsyl snabbt på för att skapa ett vakuum, därmed kan en oöppnad flaska hållas lagrad nästan hur länge som helst.